ODLA

TIPS & LÄNKAR

Katarina tipsar:


Våga beställa fröer på nätet och få ett mycket större utbud än sortimentet på Maxi och plantagen. Här kommer några bra fröfirmor på nätet. Tänk på att jämföra priser, det kan variera en hel del på samma sorts frö. De flesta firmorna har såråd på hemsidan.

 

IMPECTA Välkänd firma med enormt utbud. Snabba leveranser. Har en del tillbehör och krukor. Hyfsade priser. Ibland har de fraktfritt.

 

RUNÅBERGS FRÖER Familjeägd firma. Provodlar de flesta fröerna själva. Stort ekologiskt utbud. Bra beskrivningar om fröerna, utvecklingstid, smaker, talar om vilka deras personliga favoriter är. Bra odlingsbeskrivningar. Groningstabell. Mest beprövade sorter, få nya. Ofta priser på 30:-/ fröpåse. Har gett ut boken Runåbergs fröer, det är i stort sett det som finns på hemsidan. Läs den.

 

ÖRTAGÅRDENS PLANTSKOLA Liten familjeägd firma. Stort utbud av chilifrö och tomatfrö. Odlingsanvisningar. Bra sortbeskrivningar. Recept på sidan. Säljer vitlök på hösten.

 

LINDBLOMS FRÖ Har väldigt bra information om fröerna. Stort sortiment av egenodlat ekologiskt frö. Brett sortiment av grönsaksfrö. Under rubriken Hjälpmedel finns ett stort mycket bra sortiment, t ex krukor, brätten, redskap, snigelbekämpning. Deras jordbruna ogräsduk (användes tillsammans med täckbark) är en kvalitetsduk att använda för att täcka odlingarna från ogräs, min har inte blivit genomväxt på 3 år. Långt mycket bättre än de svarta med gröna ränder som finns lite överallt att köpa.

 

FRÖER.NU Har stort sortiment( ca 2500)från bl a  Impecta, Weibulls, Lord Nelson, Thompson och Morgan (engelska fröer). En del mycket billigt. ibland extrapriser, dagens extrapris, topplistor.

 

JENNYS FRÖN OCH SÅNT Liten firma med en del engelska godbitar, tjusiga zinniafrön! brukar styckevis sälja vitlökar på hösten.

 

FRÖ MED POSTEN Ca 1500 sorter. Weibulls, nelson Garden, Sutton seeds, Runåbergs, Seklos.

 

TUMMELSTA CHILI Stort sortiment av chilifrö.

 

FRÖKUNGEN.SE Stort sortiment, stort sortiment av tillbehör.

 

WEXTHUSET Frö, men framförallt ett stort sortiment på tillbehör.

 

TÖRNVIKS FRÖ Här kan man beställa vitlök på hösten.

 

BLOMSTERLANDET Rosendal i Uppsala. Har nog det största fröutbudet i Uppsala, många märken. Under ett veckoslut 2015 och 2016, hade de halva priset på ALLA fröer. Vet inte om det blir så i år, men vi hoppas. Obs! man måste vara medlem för att få rabatt, vilket inte kostar något, och då fick man ett mejl när det var dags.

 

ODLA Har knappt 1000 sorter. Ofta extrapris och ofta lågt pris. Snabb leverans


STENHAGENBIBLIOTEKET  I februari är det dags att så paprika, chili, aubergine, kronärtskocka m fl(glöm inte lysrör) Hämta frö gratis hos Wilda, finns minst 15 sorters chili.

 

Till alla er som orkat läsa ända hit. Här kommer ett boktips. Trädgårdsboken om JORD, av Håkan Wallander med flera. 369 sidor, 249:- Detta är ett enastående praktverk som tar upp allt om jord, bearbetning, jordförbättring, kompostering, att köpa jord mm. Wallander är professor i markbiologi och är enormt kunnig och skriver på ett trevligt och lättillgängligt sätt, spännande och intressant. Har fått mycket goda recensioner av trädgårdspersoner/tidningar. Ska du köpa en bok om jord i ditt liv är det denna du ska ha. Har bett Wilma att beställa hem den till biblioteket.


Lycka till med fröplaneringen!


Andra länkar


Koloniträdgårdsförbundet


Odla potatis